• Svetový deň vody

          • Témou Svetového dňa vody 2023 je urýchlenie zmien na riešenie krízy v oblasti vody a hygieny. Naši mladší žiaci si tento deň pripomenuli zaujímavými aktivitami. Spoločne sme sa rozprávali o význame vody, ako by sme ňou mali šetriť, neznečisťovať ju. Prostredníctvom videa mali žiaci možnosť vidieť kolobeh vody v prírode. Získané poznatky o vode sme zapísali do pojmovej mapy a namaľovali pekné obrázky. Dňa 22. 03. 2023 sme si aj so žiakmi špeciálnych tried  na elokovanom pracovisku Levočská 22, rôznymi aktivitami pripomenuli  „Svetový deň vody“. Prostredníctvom praktických tvorivých činnosti sa žiaci hravou formou obohatili o ďalšie nové poznatky o ochrane a šetrení  vody, ako najdôležitejšej tekutiny pre život  na Zemi.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Hviezdoslavov Kubín patrí k tradičným školským súťažiam. Tento rok sa školské kolo recitačnej súťaže uskutočnilo v mesiaci marec. Školského kola sa zúčastnili žiaci 2.-9. ročníka základnej školy. Porotu prekvapilo nielen množstvo recitátorov, ale aj výborné a zaujímavé prednesy. Žiaci nám pripravili naozaj nevšedný zážitok a pôžitok z krásneho umeleckého slova. U súťažiacich sa hodnotil najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala naozaj ťažkú úlohu pri určovaní prvenstva. Víťazi boli ocenení potleskom, krásnymi cenami a diplomom. Tí, ktorí sa neumiestnili na popredných miestach, si zo súťaže odniesli  hodnotnú skúsenosť aj  krásny estetický zážitok. 

          • Piataci „ na potulkách.“

          •        Svetový deň vody sa každoročne oslavuje 22. marca. Hlavnou úlohou tohto dňa je pripomenutie všetkým obyvateľom Zeme o veľkom význame vody pre udržanie života na našej planéte. S  piatakmi sme sa vybrali na potulky našou krásnou prírodou a prostredníctvom zážitkového učenia sme  pozorovali krásnu rieku Poprad a jej okolie. Úlohou žiakov bolo odpovedať na otázky metódou rotujúceho prehľadu nasledovne: 1. otázka - Čo je voda? 2. otázka - Prečo je voda dôležitá pre život? 3. otázka - Pre ktoré organizmy je voda životným prostredím? Uvedené nastolené problémové otázky smerovali k riadenému rozhovoru o vode ako dôležitej zložke prírody a životu vo vode z ekologického hľadiska a z hľadiska výskytu bioindikátorov, čiže organizmov, ktoré určujú čistotu vody.

            Naše kroky nás ďalej zaviedli na exkurziu do spoločnosti EKOS, kde žiaci mali možnosť reálne vidieť ako daná spoločnosť zabezpečuje komplexné služby v nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. Boli nám podané informačné aktivity zamerané na podporu a rozvoj separovaného zberu odpadov, kde spoločnosť zabezpečuje realizáciu separovaného zberu surovín z odpadov vyprodukovaných obyvateľmi a podnikateľskými subjektami. Počasie nám prialo a odniesli sme si veľa skvelých zážitkov.

          • Vesmír očami detí

          • Vyhlásenie XXXVIII. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže “VESMÍR OČAMI DETÍ” 2023.

            Aj naša základná škola sa zapojila do tejto súťaže. Súťaž môže vyhrať jednotlivec za svoju základnú školu. Do celoslovenského kola vyberie okresná porota 5 prác, ktoré sa doručia do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Víťazné práce sa budú dať pozerať aj virtuálne a to na stránke https://vod.suh.sk.

            Sme radi, že sme sa mohli zapojiť a zúčastniť sa. Zasadnutie poroty celoslovenského kola sa bude konať v prvej polovici mája 2023.

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Základná škola Podsadek 140 v Starej Ľubovni oznamuje, že v dňoch

            12.04.2023 - 14.04.2023 v čase od 13:00 do 17:00 hod.

            sa uskutoční zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2023/2024

            prezenčne v priestoroch školy

            Zápis sa týka detí narodených od 01.09.2016 do 31.08.2017 a detí, ktoré mali odklad školskej dochádzky.

            Školský obvod: Podsadek, ul. Továrenská

            Zapísať sa môžu aj deti, ktoré nepatria do obvodu školy.

             

            K zápisu je potrebné priniesť:

            • rodný list dieťaťa
            • občiansky preukaz zákonného zástupcu

             

          • Krajská recitačná súťaž „ RÓMOVIA RECITUJÚ“

          • Dňa 16.02.2023 sa naše žiačky zúčastnili na VII. ročníku krajskej  recitačnej súťaže „Rómovia recitujú“, ktorá sa konala v budove štátnej vedeckej knižnice v Prešove. Napriek tomu, že účasť recitujúcich  tohto roku  bola naozaj veľká, zo siedmich našich žiačok boli ocenené tri  žiačky. V prednese poézie sa umiestnila na prvom mieste Zdenka Čurejová ( 8. ročník) a na treťom mieste Paulína Čurejová (7. ročník). V prednese prózy sa na prvom mieste umiestnila žiačka Anna Čurejová z 8. ročníka. Našim žiačkam úprimne blahoželáme a postupujúcim žiačkam Zdenke Čurejovej a Anne Čurejovej držíme palce v Celoslovenskej súťaži, ktorá sa uskutočni  v Košiciach.

          • Deň sv. Valentína – Deň zaľúbených

          • Deň zaľúbených už tradične oslávili aj žiaci špeciálnych tried. Samozrejme, že nesmela chýbať valentínska pošta. Ku Dňu sv. Valentína patria žiakmi obľúbené zaľúbené pozdravy a odkazy, ktoré si sami vyrobili pre svojich spolužiakov. Ale nielen pre nich. Viacerí prekvapili milými odkazmi aj svojich rodičov a učiteľov, čím im urobili veľkú radosť.  Okrem svojej tvorivosti a zručnosti preukázali žiaci špeciálnych tried, že ich srdiečka sú otvorené tak pre prijímanie, ako i rozdávanie lásky.

          • Volejbalový kemp v Srbsku

          • Vďaka sile športu ľudia s mentálnym postihnutím objavujú nové silné stránky a schopnosti, zručnosti a úspech. Športovci nachádzajú radosť, sebavedomie a naplnenie na ihrisku aj v živote. Inšpirujú aj ľudí vo svojich komunitách a inde, aby otvorili svoje srdcia. V mesiaci február a to konkrétne od 19. do 22. februára 2023 sa náš žiak a učiteľ zo ZŠ Podsadek zúčastnili volejbalového kempu v Srbsku v meste Zrenjanin. Kemp bol zameraný na tvorbu metodických základov, nových pravidiel, tréningových jednotiek a cvičení unifikovaného mix volejbalu. Na tento kemp cestovali lietadlom z Rakúska z letiska vo Schwechate. Celý kemp bol pod taktovkou špeciálnych olympiád, ktorých súčasťou sú aj naši žiaci a učitelia. Špeciálne olympiády Slovensko je organizácia, ktorá poskytuje celoročný cyklus tréningov a domácich či medzinárodných súťaží v rôznych druhoch olympijských i neolympijských športov pre deti aj dospelých s intelektuálnym znevýhodnením. Na kempe sa zúčastnili okrem Slovenska aj hráči a tréneri z iných krajín a to z Talianska, Srbska, Rakúska, Poľska a Holandska. Spoločne trénovali každý deň dvojfázovo v miestnej športovej hale. Taktiež bol súčasťou tohto kempu aj olympijský víťaz vo volejbale zo Sydney 2000 Vladimír Grbič, ktorý svojimi bohatými skúsenosťami a vedomosťami výraznou mierou ovplyvnil tento kemp. Odniesli sme si z kempu veľa pekných zážitkov, spoznali krajinu, nových ľudí a získali nových priateľov, no hlavne prispeli k rozvoju unifikovaného mix volejbalu vo svete.

          • Karneval

          • Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej škole na elokovanom pracovisku ZŠ Podsadek. Deti sa naň veľmi tešia celé týždne a úporne rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. No a tento rok bol tým šťastným dňom 17. február. Krásna výzdoba už od niekoľko dní avízovala, že tohtoročný karneval bude v plnej paráde. A veru aj bol. Naši žiaci  od prváčikov až po štvrtákov sa nevedeli dočkať. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita, pestrosť farieb a využitie rôznych materiálov pri ich zhotovovaní. Zábavné súťaže striedali tanečné kolá, "masky" tancovali, predvádzali sa a spievali. Taktiež sa nezabudlo ani na našich najstarších žiakov, ktorí si užili tento deň diskotékou.

          • Zimné šantenie na snehu

          • V mesiaci január sme na elokovanom pracovisku ZŠ Podsadek využili nádielku snehu a vybehli na školský dvor. Žiaci spolu s učiteľmi vytvorili snežného tvora a taktiež aj symbol zimy snehuliaka. Pri ich stavaní zažili kopec srandy, ale taktiež sa učili spolupráci a pomoci. K zime jednoznačne patrí aj guľovačka, ktorú si žiaci poriadne užili. Nechýbalo ani otužovanie v zimnom počasí, ktoré kladne pôsobí na zdravie detí.

          • Vianočné vystúpenie

          • Posledný deň pred odchodom na vianočné prázdniny sme sa spoločne rozlúčili krásnym vianočným programom, do ktorého sa zapojili žiaci z každej triedy. Program bol pestrý. Tradičné vianočné koledy, scénky a pásma boli prepletené moderným a rómskym tancom, hrou na gitare a básničkami.

          • Stolnotenisový turnaj

          • V mesiaci november sme na našej škole v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám organizovali rôzne aktivity, aby sme deťom ukázali a naučili ich, že je lepšie tráviť čas zmysluplne a zdravo ako podľahnúť drogám. Preto sme usporiadali stolnotenisový turnaj medzi žiakmi našej školy. Žiaci si zmerali svoje stolnotenisové zručnosti. Turnaja sa zúčastnilo 15 chlapcov, medzi ktorými nakoniec ostal neporazený Jozef Jeleň (III.A ŠT). Na druhom mieste skončil Lukáš Čureja (V.A ŠT)a na treťom mieste Michal Bíly (IV.A ŠT).

          • Mikulášsky futsalový turnaj

          • Dňa 7. decembra 2022 sme na našom elokovanom pracovisku ZŠ Podsadek usporiadali mikulášsky futsalový turnaj. Na turnaji si zmerali svoje futsalové schopnosti a zručnosti žiaci deviatych ročníkov zo ZŠ Jakubany, ZŠ Lomnička, ŠZŠ Podolínec a naši žiaci zo ZŠ v Podsadku. Hralo sa systémom každý s každým. Zápasy boli napínavé a plné zvratov, emócii a súperenia. Hralo sa predovšetkým v duchu fair play.

             

          • Deň otvorených dverí na SOŠ technickej v Starej Ľubovni

          • Dňa 11.01.2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili dňa otvorených dverí na Strednej odbornej škole technickej v Starej Ľubovni. Pre všetkých záujemcov o štúdium bol v duchu hesla tejto školy, „Zapni sa pre techniku,“ pripravený bohatý program, v ktorom sa dozvedeli podrobné informácie o ponúkaných odboroch a boli im odprezentované spolupracujúce firmy duálneho vzdelávania. Žiaci si mali možnosť v jednotlivých učebniach prakticky vyskúšať inštalačné, elektromechanické práce či prácu v autodielni. Z ponúkaných odborov našich žiakov najviac zaujal odbor autoopravár - mechanik.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • V mesiaci november každoročne organizujeme na našej škole týždeň aktivít pod názvom Európsky týždeň boja proti drogám. Našim zámerom je upriamiť pozornosť na dôležitosť prevencie patologických javov medzi žiakmi, viesť ich k správnemu životnému štýlu, aktívne využívať voľný čas a rozvíjať ich záľuby.

            Pre žiakov I. stupňa sme pripravili hravé zábavné dopoludnie s mottom: „Radšej sa hrať ako drogy brať!“ Žiaci 2. stupňa boli zapojení do prieskumu zameraného na užívanie návykových  látok prostredníctvom dotazníka.

          • Deň otvorených dverí na Spojenej škole v Starej Ľubovni

          • Dňa 21.12.2022 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili dňa otvorených dverí na Spojenej škole v Starej Ľubovni, ktorú tvoria dve organizačné zložky: SOŠ hotelových služieb a remesiel a  Obchodná akadémia. Pre žiakov bol na oboch pracoviskách pripravený bohatý program, počas ktorého si mali možnosť pozrieť priestory školy a vyskúšať si prácu s drevom a stavebným materiálom. Naši žiaci mali tiež príležitosť obdivovať ukážky flambovania, miešania nápojov, pečenia vianočky, či zdobenia medovníkov. Nechýbala prezentácia odbornej praxe študentov v zahraničí, predstavenie programu Erasmus+ a systému duálneho vzdelávania. Veríme, že našich deviatakov táto prezentácia zaujala a v budúcom školskom roku budú študentami niektorých z ponúkaných odborov.

          • Kriminalita mládeže

          • V rámci prevencie protidrogovej činnosti dňa 11.novembra 2022 našu školu navštívil príslušník policajného zboru v Starej Ľubovni, ktorý žiakom 5. – 9. ročníka prezentoval aktuálnu tému Kriminalita mládeže (záškoláctvo, alkohol, šikana, kyberšikana a trestnoprávna zodpovednosť). Veríme, že si žiaci z tejto prednášky odniesli veľa poznatkov, ktoré budú pre ich zdravý životný štýl prospešné.

          • Beseda o ústnej hygiene

          • V rámci prevencie protidrogovej činnosti dňa 27. októbra 2022 k nám zavítala na prednášku pracovníčka z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni. Žiakom 3.A, 3.B. a 4. ročníka porozprávala o hygiene ústnej dutiny. Naučili sme sa starať o naše zúbky a aké je dôležité správne čistenie zúbkov.

          • „ Vianočná koleda“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album „ Vianočná koleda“ .

            Vianoce sú za dverami a s nimi sa nám každému spája naozaj mnoho, mnoho tradícií, zvykov a spomienok. Na Slovensku sa nám však s Vianocami spája niečo špeciálne a krásne, čo nás všetkých spája. Sú to vianočné piesne a koledy. Je ich naozaj veľké množstvo a v každom kraji máme určite aj svoje špecifické koledy, no je mnoho takých, ktoré poznáme všetci a všetkým sú nám blízke. Aj na našej škole sa konalo školské kolo o „naj Vianočnú koledu.“ V rámci tejto vianočnej súťaže sme sa podelili o to, ktorá vianočná pieseň je naša obľúbená. Súťažili väčší i menší a svojim prekrásnym spevom nám sprijemnili obdobie blížiacich sa Vianoc.