• Medzinárodný deň rómskeho jazyka/ Maškarutnoďiveskero ďives la romaňa čhibake

          • Deň 5. november bol vyhlásený za Medzinárodný deň rómskeho jazyka v roku 2009 na medzinárodnej konferencii v chorvátskom Záhrebe, ktorej sa zúčastnili zástupcovia 15-tich krajín Európy. Medzinárodný deň rómskeho jazyka je pripomienkou a zároveň oslavou jazyka, ktorým sa je možné dohovoriť takmer v každej európskej krajine. Bohatosť a rôznorodosť rómskeho jazyka dokazuje množstvo dialektov, len na Slovensku Rómovia hovoria tromi hlavnými dialektmi – dialektom rumungro Rómov, dialektom olašských Rómov a maďarských Rómov a viacerými subdialektmi. Rómsky jazyk bol na Slovensku štandardizovaný v roku 2008.    V dnešný deň 7.11.2023  sme si so žiakmi špeciálnych tried spoločne pripomenuli tento  významný deň. Pre žiakov to bolo podnecujúce aj z toho dôvodu, lebo rómsky jazyk je ich materinským jazykom. Najviac žiakov asi prekvapila rómska gramatika. Žiaci sa oboznámili s titulmi rómskych kníh rómskych autorov, vypočuli si aj diela svojej učiteľky, diela ich kamarátov z ich osady, ktorí sú zároveň žiakmi aj ZUŠ. Na hodinách žiaci píšu aj v rómskom jazyku. Dokonca rómsky jazyk reprezentujú na rôznych súťažiach a vystúpeniach. Žiakov to tak nadchlo, že sa  sami pokúsili vytvoriť jednoduchú básničku v rómskom jazyku. Nakoniec sa žiaci zoznámili s knihou rómskej spisovateľky  Kvetoslavy Podhradskej , ktorá vo svojej knihe píše príbehy zo svojho detstva, kedy do svojich šiestich rokov žila tiež v osade ako väčšina našich žiakov.  Svojou húževnatosťou dosiahla to, o čom celý život snívala. Jej snom bolo písanie. Žiakom sa hodina veľmi páčila. Najviac sa im páčila hra na prekladateľa, kedy mali za úlohu preložiť rómsky text do slovenčiny. Žiakom to robilo väčšie problémy, keďže slovná zásoba v slovenskom jazyku je u našich žiakov chudobnejšia.

            Táto aktivita sa nám veľmi páčila a  budeme sa jej aj naďalej venovať.

            Autor: PaedDr. Jana Pierová

          • Burza informácií

          • Dňa 07.11.2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili na Burze informácií organizovanej ÚPSVaR v Starej Ľubovni. Burza bola zameraná na prezentáciu stredných škôl zo Starej Ľubovne a okolia. Žiaci a učitelia stredných škôl na jednotlivých stanovištiach odprezentovali záujemcom o štúdium svoju školu a pre žiakov mali pripravený zaujímavý program. V prípade odborných škôl si žiaci vyskúšali prácu s drevom a  stavebným materiálom. Oboznámili sa so systémom duálneho vzdelávania, dozvedeli sa konkrétne informácie o študijných odboroch, o ktoré majú záujem. Žiaci si tiež mali možnosť vyplniť RIASEC dotazník, prostredníctvom ktorého zistili, aký sú typ osobnosti a na aké povolanie sa najviac hodia. Veríme, že našich deviatakov táto prezentácia zaujala a uľahčí im rozhodovanie pri výbere strednej školy.

            Autor: Mgr. Petrana Straková

          • 31. 10. – SVETOVÝ DEŇ SPORENIA

          •      Pri príležitosti Svetového dňa sporenia sa na našej škole zrealizovali netradičné, interaktívne a hravé aktivity pre žiakov. Cieľom aktivity bolo nielen hovoriť o sporení, ale aj  posilňovať finančnú gramotnosť mladších a starších žiakov, osvojiť si základnú zručnosť vedieť narábať s peniazmi, rozumne hospodáriť a myslieť aj na ich odkladanie pre budúcnosť.

            Autor:  Mgr. Mária Šimová

          • Návšteva Ľubovnianskej knižnice

          • Vedeli ste, že  Ľubovnianska knižnica v sebe ukrýva až 60 000 kníh?  Žiaci špeciálnych tried I.B a II.B to už zistili tiež. 23.10.2023 sa vybrali so svojimi  triednymi učiteľkami a asistentkou na exkurziu do spomínanej knižnice. V oddelení detskej literatúry našich žiakov okrem kníh čakalo prekvapenie –  prezentácia detskej knihy Veľký výlet (Ekaterina Trukhan) formou bábkového divadielka. Mali možnosť nahliadnuť do rôznych druhov kníh, od leporela, cez rozprávky až k encyklopédiám. A nemôžeme zabudnúť na obľúbené interaktívne knihy. Dúfame, že sme v našich žiakoch prebudili driemajúcich čitateľov.

            Autor: Mgr. Denisa Makajová

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Štvrtý októbrový pondelok je už tradične vyhlásený za Medzinárodný deň školských knižníc.( 24.10.) Tento deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, k čítaniu a ku knižnici. Na našej škole máme školskú knižnicu, a preto sme sa ju zo žiakmi rozhodli navštíviť a zahrať sa na pracovníkov knihovníkov.                                                                                  Žiaci špeciálnych tried sa zúčastnili na aktivite „ Vyber a prečítaj si knihu“.  Žiaci vytvorili dva tímy „odborných pracovníkov knižnice“. Úlohou oboch tímov bolo po spoločnej dohode  vybrať si dve knihy, ktoré si  navzájom odprezentujú. Cieľom aktivity bolo vzájomne sa presvedčiť, že kniha, ktorú vybrali je tá, ktorú si určite radi prečítajú.  Žiaci mali pracovať podľa zadaných úloh. Žiakom sa aktivita a hra na pracovníkov knižnice veľmi páčila. K vypracovaniu zadania pristupovali veľmi zodpovedne a tímovo. Nakoniec okrem svojich spolužiakov žiaci presvedčili aj  pani učiteľky  o tom, že práve ich kniha je tou, ktorú si budú chcieť určite prečítať.

            Autor: PaedDr. Jana Pierová

          • Október – mesiac úcty k starším

          • Skoro každý dospelý sa rád v spomienkach vracia do svojho detstva. A skoro každému sa tieto spomienky spájajú so starými rodičmi. Veď kto by nemal rád babkine koláče a dedkove bláznivé hry či príbehy! Radi si pripomíname aj múdre rady svojich starkých, overené prežitými rokmi. Starí rodičia majú nenahraditeľné miesto v našich životoch. A práve preto im chceme vyjadriť našu úctu, obdiv, vďaku, ..... našu lásku. Žiaci špeciálnych tried vyjadrili tieto pocity vlastnoručne vyrobenými darčekmi pre svojich starých rodičov. Pod vedením učiteľov prostredníctvom prezentácií, pracovných listov či rozhovorov mali žiaci možnosť zamyslieť sa nad dôležitosťou prítomnosti dedka a babky vo svojom živote.

            Autor: Mgr. Denisa Makajová

          • Jesenné tvorenie. Či šantenie...?

          • Tohtoročná jeseň nás prekvapila nielen príjemným teplým počasím, ale aj štedrosťou svojich plodov. Naplno to využili žiaci špeciálnych tried. Popri jesenných prácach na školskom pozemku stihli nazbierať rozmanité prírodniny. A tvorenie sa mohlo začať. Žiaci so svojimi učiteľmi na hodinách pracovného vyučovania dokázali vtlačiť darom prírody nový rozmer. Pracovali s takým nasadením, že tvorenie sa zmenilo na šantenie... Gaštany, šišky, žalude, konáriky, kôry, rôznofarebné listy ... sa razom premenili na zvieratká, panáčikov, obrazy, dekorácie ... a kde nepostačovali prírodniny, nastúpili ďalšie materiály ako farebné papiere, kartóny, textílie ...veď „fantázii sa medze nekladú“.

            Autor: Mgr. Denisa Makajová

          • Prednáška o šikane

          • V rámci prevencie protidrogovej činnosti dňa 12.10.2023 a 02.11.2023 k nám zavítal na prednášku pracovník CPP v Starej Ľubovni. Žiakom 4.A a 4.B triedy porozprával čo je šikanovanie, kto je agresor, aké druhy šikany poznáme a aké tresty sú za šikanovanie.

            Autor: koordinátorka Mgr. Zuzana Dubjelová

          • Spomíname na všetky dušičky

          •  

            Žiaci prvých ročníkov si pri príležitosti jesenných cirkevných sviatkov – Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých, pripomenuli ich podstatu aj v škole. So žiakmi sme sa najprv porozprávali o tom, či si s rodinou spoločne uctievajú tieto sviatky, koho už na tomto svete nemajú a navštívili ho na cintoríne a aké zvyky sa v ich rodinách tradujú počas týchto sviatkov. Na počesť všetkých dušičiek, ktoré už nie sú s nami, sme im vytvorili papierové horiace sviečky. Žiaci najprv papieriky rozdeľovali na menšie kúsky a potom ich lepili na papier v tvare sviečky. Svoje práce potom vystavili v triede, aby sme na nikoho nikdy nezabudli. Táto aktivita sa deťom veľmi páčila a zaspomínali si tak na svoje babky a dedkov.

             

            Autor: Mgr. Anna Halžáková, Mgr. Lucia Zamišková

          • Babka a dedko

          • Naša babka a náš dedko,

            milí sú nám nadovšetko.

            Babka vždy len usmieva sa,

            s dedkom zasa dobre hrá sa.

             

                   Úcta k starším ľuďom by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života.

            Preto si v októbri aj naši prváci so svojimi učiteľkami a asistentkami vyrobili krásne darčeky pre svojich starých rodičov a potešili ich.

            Autor: Mgr. M. Krajger, Mgr. L. Zamišková

          • Výstava plodov jesene

          • V priestoroch našej školy sme spoločne vytvorili kútik jesenného aranžmá. Tento kútik sme zamerali predovšetkým na plody, ktoré nám matka príroda dáva v tomto jesennom období, a tak sa nám odvďačuje za starostlivosť, ktorú sme im venovali celú jar a leto. Vo svojich záhradkách môžeme vypestovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, z ktorých potom môžeme uvariť tie najzdravšie a najchutnejšie jedlá pre svoje rodiny. Spoločne so žiakmi sme v okolí našej školy nazbierali suché steblá trávy, šípky, rôzne druhy šišiek a gaštany,  ktoré detailne doplnili náš jesenný kútik. Tak sa potešte spolu s nami, nech vám tento kútik spríjemňuje každý deň v škole a je pripomienkou toho, že príroda je našou nenahraditeľnou a vzácnou súčasťou.

            Autor: Mgr. Lucia Zamišková

          • Európsky deň jazykov

          • 26. september – Európsky deň jazykov, vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov. Pri tejto príležitosti sme si so žiakmi piateho, šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka špeciálnych tried  pripomenuli tento deň prostredníctvom niekoľkých aktivít. Prvou aktivitou bola práca s prezentáciou, v ktorej sa žiaci zoznámili s niekoľkými jazykmi krajín, ktoré susedia s našou krajnou. Úlohou bolo správne priradiť hlasové nahrávky k daným štátom. Následne mali žiaci priradiť vlajky štátov, ktoré susedia s našou krajinou. V druhej aktivite sme so žiakmi viedli rozhovor o tom,  aké národnosti žijú na Slovensku, aké nárečia poznajú.  Žiakom sme predstavili knižne publikovanú poetickú literatúru písanú v rómskom jazyku, ktorú napísala ich učiteľka. Žiakov to milo prekvapilo, že aj rómsky jazyk môže byť poetickým jazykom. S porozumením kodifikovanej rómčiny mali žiaci problém. Žiaci mali možnosť pracovať aj so slovníkmi cudzích jazykov -  nemecký, anglický a tiež aj rómsko-slovenský. Nakoniec žiaci spoločne zhotovili plagát „Európskeho dňa jazykov“, ktorým vyjadrili  dôležitosť učenia sa jazykov, nevyhnutnosť podpory a rozvoja viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti či interkultúrneho porozumenia.

            Autor: PaedDr. Jana Pierová

          • Púšťanie šarkanov

          •          Jeseň v našej škole je spätá s tradíciou púšťania šarkanov. Žiaci I.A triedy si spolu s pani učiteľkou a pani asistentkou vyrobili  šarkanov, krásne ich vyzdobili a vybehli na školský dvor ich vyskúšať. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie, na oblohe sa usmievalo slniečko a pofukoval jemný vietor. Deti sa vyšantili do sýtosti a už teraz sa tešia na budúci rok a nových šarkanov.

            Autor: Mgr. Monika Krajger

          • „Pochod vďaky“ na vrch Marmon

          • Dňa 8.9.2023 sa konal 25. ročník  „Pochodu vďaky“ na vrch Marmon, ktorého sa zúčastnili  žiaci  9. ročníka našej školy spolu s ostatnými žiakmi mestských škôl. Ing. Ladislav Šlachtovský, predseda HDoKo ObIV, priblížil žiakom historickú udalosť – pád sovietskeho lietadla, ktorá sa stala na tomto mieste v noci zo 14. na 15.septembra 1944. Akciu každoročne organizuje Slovenský zväz protifašistických bojovníkov v Starej Ľubovni pre žiakov základných a stredných škôl. Touto cestou sa chceme poďakovať Ing. Václavovi Homišanovi, predsedovi ObIV SZPB Stará Ľubovňa, za pozvanie zúčastniť sa Pochodu vďaky.

            Autor: Ing. Tatiana Kiszelyová

          • Látky nebezpečné pre človeka

          • Dňa 23. júna 2023 k nám zavítala na prednášku pracovníčka z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni na tému - Prevencia drogových závislostí. Žiakov I. a II. stupňa oboznámila s tematikou nebezpečenstva užívania týchto látok, ich rozdelenia a následne aj s ich devastačným účinkom pre ľudský organizmus. V rámci tejto témy si mohli žiaci osobne vyskúšať prístroj - CO monitor. Veríme, že táto prednáška bola poučná pre všetkých a odniesli sme si veľa cenných rád.

          • Exkurzia u hasičov

          • Dňa 21. 6. 2023 sme zavítali na exkurziu k hasičom v našom meste Stará Ľubovňa. Žiakov z elokovaného pracoviska tu milo privítal službukonajúci pracovník hasičského zboru, ktorý nás sprevádzal, začal s vysvetľovaním jednotlivých činností, ktoré obsahuje náplň práce bežného hasiča. Najprv nám predstavil vnútorné priestory, kde prijímajú hovory, majú svoju školiacu a dennú miestnosť, šatňu a pomôcky potrebné k zásahu ako sú vysielačky, kyslíkové bomby, prilby atď.  Ďalej sme sa presunuli do garáže. Tu nás oboznámili pracovníci s dopravnými prostriedkami, ktoré využívajú na zásahy - čln, štvorkolky a iné vozidlá. V pripravených zásahových autách si niektoré z detí posedeli, iné sa zvedavo pýtali na zaujímavosti zo života hasičov. Deti i pani učiteľky boli nadšené z nových poznatkov a informácií týkajúcich sa hasičov. Sami sme neskôr uznali, že je to povolanie veľmi zaujímavé, ale najmä zodpovedné a občas aj riadne nebezpečné! Deti si uvedomili, akú záslužnú činnosť vykonávajú hasiči a vďaka ním, sa môžu cítiť bezpečnejšie v nejakej nepríjemnej situácii. Ďakujeme vám!

          • NÁVŠTEVA BLUDISKA – VIKTÓRIINE ZÁHRADY

          • Dňa 13.06.2023 sa žiaci špeciálnych tried elokovaného pracoviska navštívili mestský park s najväčším bludiskom svojho druhu v strednej Európe – Viktóriine záhrady, ktoré sa nachádza práve v našom meste. Zúčastnili sa žiaci deviatich tried spolu so svojimi triednym učiteľkami. Návšteva bludiska bola výhrou žiakov za zapojenie sa do výtvarnej súťaže, ktorú vyhlásili práve Viktóriine záhrady. Žiaci si aj zasúťažili. Preverili si svoju orientáciu, odvahu, rýchlosť a tímovú prácu. V bludisku žiaci narazili aj na rozprávkové bytosti, ktoré sú späté s legendou miesta, kde sa bludisko nachádza. Veríme, že to nie je naša posledná návšteva.

          • RÓMSKA PIESEŇ - KOŠICE 2023

          • Dňa 09.06. 2023 Košicami znela „RÓMSKA PIESEŇ“ Regionálne úrady školskej správy v Košiciach a Prešove, MO Matice slovenskej Košice - Myslava, Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium v Košiciach a Magistrát mesta Košice usporiadali v piatok 9. júna 2023 12. ročník krajského matičného festivalu v prednese rómskych piesní žiakov RÓMSKA PIESEŇ - KOŠICE 2023. Šesť ocenení si priniesli žiaci našej Základnej školy.

            Naši žiaci vyspievali:

            SPEV - sólo

            Anna Čurejová  8. roč. - bronzové pásmo

            Zdenka Čurejová 8. roč. - bronzové pásmo

            SPEV - duo

            Adela Dunková 7.roč., Mária Porčogošová 8. roč.- strieborné pásmo

            Kristián Oračko 8.roč. , Mária Dunková 7. roč. - strieborné pásmo

            Jožko Čureja 4. roč., Lukáš Čureja 8.roč. - strieborné pásmo

            SPEV - kolektív

            Kolektív žiakov 4. roč., 7. roč. a 8. roč.  - zlaté pásmo

            Blahoželáme!

          • Didaktické hry v prírode a Účelové cvičenie – OČaP

          • Dňa 07. 06. a 08. 06. 2023 žiaci  našej školy absolvovali didaktické hry v prírode, teoretickú prípravu a praktickú činnosť účelového cvičenia - Ochrana človeka a prírody pod vedením pedagógov. Osvojili si vedomosti a rozšírili aj svoje zručnosti z piatich oblasti: riešenie mimoriadnych udalostí a úloh počas vyhlásenia mimoriadnej situácie – civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana, dopravná výchova a výchova k bezpečnému správaniu. Keďže nám počasie veľmi neprialo, praktickú činnosť sme realizovali po triedach, kde boli pripravené jednotlivé stanovišťa. Po úspešnom splnení jednotlivých úloh mali žiaci priestor aj na vyjadrenie svojich pocitov a zážitkov z daného cvičenia.