• Beseda zdravý životný štýl

          • V rámci Svetového dňa zdravia dňa 31. marca 2023 k nám zavítala na prednášku pracovníčka z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni. Žiakom 7., 8. a 9. ročníka porozprávala o zdravej výžive a zdravom životnom štýle. Dozvedeli sme sa, prečo je dôležité dodržiavať zásady  zdravej výživy, pitného režimu a pohybovej aktivity pre naše telo. Veríme, že si žiaci z tejto besedy odniesli veľa poznatkov, ktoré budú prospešné pre ich zdravý životný štýl.

          • Zábavno – náučné dopoludnie v mestskej knižnici v Starej Ľubovni

          • Prostredie knižnice v Starej Ľubovni nás prenieslo do sveta rozprávok, do sveta, kde dobro víťazí nad zlom, pravda nad klamstvom, život nad smrťou.

                        V Osmijankovej literárnej záhrade sme stretli draka, vyslobodili princeznú, pomohli rozkvitnúť čarovnej rastline a zasadili semienka našich tajných túžob medzi knihokvetmi. Lebo v rozprávke nič nie je nemožné...

          • Školský stolnotenisový turnaj

          • V posledný marcový deň si chlapci medzi sebou zmerali sily v stolnom tenise. Tento šport sa u nás v posledných mesiacoch zaradil na prvé priečky v rebríčku. O čom svedčí aj záujem žiakov, ale i žiačok, o tento šport aj mimo vyučovania. V piatok 31. marca sme sa spoločne stretli na elokovanom pracovisku ZŠ Podsadek 140 a zostavili sme herný plán. Žiaci si museli najprv vybojovať postup zo skupiny, kde hrali systémom každý s každým. Zo skupiny postúpili štyria hráči do osemfinále, kde o postup do štvrťfinále museli riadne zabojovať. V štvrťfinále sa už stretli len žiaci elokovaného pracoviska, ktoré má v tomto športe bohatšie skúsenosti a lepšie podmienky na tréning. Víťazmi sa nakoniec stali: Jozef Jeleň (3. miesto), Patrik Kakur (2. miesto) a Michal Bilý (1. miesto). Víťazom srdečne blahoželáme a porazeným prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Marec – mesiac knihy

          • V marci si už tradične pripomíname význam knihy a čítania. Preto v tomto mesiaci zamerali učitelia svoje aktivity najmä počas hodín slovenského jazyka a literatúry rozvíjaniu čitateľskej gramotnosti. V mnohých triedach aj napriek absencii školskej knižnice, alebo aspoň triednych knižníc čítali popri odporúčaných ukážok z čítaniek aj ďalšie ukážky z literatúry pre deti. V tomto roku si obzvlášť pripomíname osobnosť detskej spisovateľky Kristy Bendovej, ktorá je veľmi obľúbenou detskou spisovateľkou. Vo viacerých triedach si preto zvolili učitelia ukážky z tvorby práve tejto autorky.

          • 25. marec – Deň počatého dieťaťa

          • Deň počatého dieťaťa je celoslovenská kampaň, ktorá sa organizuje v Deň zápasu za ľudské práva na Slovensku 25. marca. V tento deň si pripíname biele stužky, čím zviditeľňujeme neviditeľného človeka. Do tejto aktivity sa zapojili aj žiačky 8. a 9. ročníkov špeciálnych tried. Okrem pripnutých bielych stužiek mali žiačky možnosť sledovať krátky film o prenatálnom vývine dieťaťa s cieľom uvedomiť si hodnotu a dôstojnosť každého ľudského života. Následne so svojimi učiteľmi besedovali na tému zodpovedného rodičovstva a zdravého životného štýlu.

          • Prednes poézie a prózy

          • 29.03.2023 v školskom čitateľskom kútiku súťažili naši žiaci v prednese poézie a prózy.

                        Poďakovanie patrí našim recitátorom za krásny prednes a odvahu vystúpiť pred spolužiakmi a porotou, ktorú tvorili učiteľky: PaedDr. Jana Pierová, Mgr. Vlasta Hnatkovičová, Mgr. Dana Knapová. V dvoch kategóriách si prišlo zmerať sily 15 recitátorov. Pozrite si výsledky ich snaženia:

                        Variant A                                                     Variant B

            1. miesto Jozef Jeleň 3.A ŠT                            1. miesto Mária Dunková 5.B ŠT
            2. miesto Vanesa Červeňáková 3.A ŠT            2. miesto Alexander Červeňák 3.B ŠT
            3. miesto Sebastián Dunka 3.A ŠT                  3. miesto Tomáš Oračko 1.B ŠT

             

            Umiestnení žiaci dostali diplomy a vecné ceny, ostatných súťažiacich potešili sladkosti, ktoré odovzdala riaditeľka školy Ing. Viera Kičurová.

          • Rómovia recitujú

          • Dňa 24.3.2023 sa dve žiačky ôsmeho ročníka Zdenka Čurejová a Anna Čurejová zúčastnili postupového Celoslovenského kola „Rómovia recitujú.“  Tohtoročný siedmy ročník sa konal v Košiciach v budove slovenského rozhlasu RTVS.

            Žiačkam sa síce nepodarilo získať titul „absolútny víťaz vo svoje kategórii“ (rómska poézia, rómska próza), ale už  samotný postup z krajského kola, ktorý sa konal 16.2.2023 v Prešove je pre nich výhrou a motiváciou zdokonaliť sa  v prednese a byť v ňom úspešné , tak ako sú doposiaľ úspešné v divadle a v tanci. Okrem toho, že sa žiačky mohli zúčastniť súťaže, OU Paľikerav  poskytlo súťažiacim  ubytovanie a tak sme mohli so žiačkami ešte pred súťažou spoznať krásu Košíc. Dievčatá strávili spoločne noc so svojou učiteľkou v penzióne a to bolo pre nich podľa ich slov už malou výhrou. 

          • Amari romaňi čhib

          • Dňa 5.apríla 2023 sa v košickom Kulturparku konal už 5. ročník celoslovenskej súťaže v prednese rómskej poézie a prózy Amari romaňi čhib - Naša rómčina. Záštitu nad tohtoročnou súťažou prevzal Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM).Vyhlasovateľom súťaže v prednese rómskej poézie a prózy je Kultúrne združenie občanov rómskej národnosti Košického kraja.

            Organizátorom súťaže je Súkromná stredná odborná škola pedagogická a sociálna v Košiciach. Súťaž Amari romaňi čhib – Naša rómčina je oficiálne schválená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu v Slovenskej republike ( MŠVVaŠ SR).

            Na súťaži našu školu reprezentovali :

            Anna Čurejová 8. roč. , Svetlana Čurejová  a Paulína Čurejová 7.roč.

            V kategórii "Základné školy II. stupeň próza" obsadila :

            2. miesto -  Paulína Čurejová.

            Srdečne gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy všetkým trom žiačkam.

          • 22.03. 2023 - SPOMIENKA NA PRVÚ SLOVENSKÚ RÓMSKU SPISOVATEĽKU

          • V marci si na elokovanom pracovisku starší žiaci spolu s  mladšími žiakmi  pripomenuli deň narodenia pani Eleny Lackovej, prvej rómskej spisovateľky a takisto aj prvej rómskej ženy zo Slovenska a Čiech, ktorá ukončila vysokoškolské štúdium a obhájila titul magistra. Okrem informácii zo života spisovateľky sa žiaci zoznámili aj s jej literárnou tvorbou. Niektoré tituly si mohli reálne prelistovať a prečítať.

          • 21.03. – Medzinárodný deň boja proti rasizmu a rasovej diskriminácii

          • V rámci Vnímavej školy sme si so žiakmi pripomenuli Medzinárodný deň boja proti rasizmu a rasovej diskriminácii.                                                 

            Cez aktivity podnecujúce kritické myslenie žiaci mali možnosť vcítiť sa do situácie detí, ktoré sú neprijaté  možno aj kvôli svojej  rasovej inakosti. V úvode mali žiaci formou brainstormingu povedať, čo všetko im napadne pri slove rasizmus. V prezentácii, ktorá bola zameraná na uvedomenie si rozdielov a odlišnosti rôznej národnosti, mali žiaci priestor  vyjadriť svoje pocity ako by oni prijali vo svojej triede nového spolužiaka z danej prezentácie.

            So staršími žiakmi sme pomocou emocionálnych kariet zisťovali kto ako vníma diskrimináciu a či sa s tým už stretli. Taktiež sme si zahrali hru s predsudkami - čo si myslia o týchto vetách, či s nimi súhlasia. Pozreli sme sa aj na šikanovanie kvôli rasovej diskriminácii a ako sa žije Janke v rómskej komunite. S mladšími žiakmi sme rozprávali o tom, že každý je istým spôsobom odlišný a pozreli sme si rozprávku Biele ovce. Po aktivite sa všetci zhodli, že aj oni sami posudzujú iných na základe farby pleti a podľa vonkajšieho výzoru.

            Ďalšia aktivita mala názov - Park. Tá bola zameraná na vnímanie ľudí cez naše predstavy. Žiaci počúvali učiteľkou čítaný text, potom mali povedať alebo napísať  akých ľudí videli vo svojich predstavách.                                                                                                     

            To ako vníma rasovú diskrimináciu Sára, dcéra iránskych rodičov, sa mohli žiaci  dozvedieť cez storytellingový príbeh v online živej knižnici.                                                                                 Poslednou aktivitou sme sa  zamerali  na vytváranie stereotypov u ľudí. Žiakom sme prečítali text - Kamila. Úlohou starších žiakov bolo zapísať si konkrétne črty Kamily ako si ju podľa textu predstavujú, akú má asi farbu vlasov, očí, ako vyzerá jej izba atď. Mladší žiaci kreslili svoje predstavy o Kamile. Ani jeden žiak si nepredstavil, že by to mohlo byť rómske dievča, ktoré chce študovať na konzervatóriu.           

            Žiaci si napokon uvedomili, že moderné podoby rasizmu sú založené na sociálnom ponímaní biologických rozdielov medzi ľuďmi.

          • Svetový deň vody

          • Témou Svetového dňa vody 2023 je urýchlenie zmien na riešenie krízy v oblasti vody a hygieny. Naši mladší žiaci si tento deň pripomenuli zaujímavými aktivitami. Spoločne sme sa rozprávali o význame vody, ako by sme ňou mali šetriť, neznečisťovať ju. Prostredníctvom videa mali žiaci možnosť vidieť kolobeh vody v prírode. Získané poznatky o vode sme zapísali do pojmovej mapy a namaľovali pekné obrázky. Dňa 22. 03. 2023 sme si aj so žiakmi špeciálnych tried  na elokovanom pracovisku Levočská 22, rôznymi aktivitami pripomenuli  „Svetový deň vody“. Prostredníctvom praktických tvorivých činnosti sa žiaci hravou formou obohatili o ďalšie nové poznatky o ochrane a šetrení  vody, ako najdôležitejšej tekutiny pre život  na Zemi.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Hviezdoslavov Kubín patrí k tradičným školským súťažiam. Tento rok sa školské kolo recitačnej súťaže uskutočnilo v mesiaci marec. Školského kola sa zúčastnili žiaci 2.-9. ročníka základnej školy. Porotu prekvapilo nielen množstvo recitátorov, ale aj výborné a zaujímavé prednesy. Žiaci nám pripravili naozaj nevšedný zážitok a pôžitok z krásneho umeleckého slova. U súťažiacich sa hodnotil najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala naozaj ťažkú úlohu pri určovaní prvenstva. Víťazi boli ocenení potleskom, krásnymi cenami a diplomom. Tí, ktorí sa neumiestnili na popredných miestach, si zo súťaže odniesli  hodnotnú skúsenosť aj  krásny estetický zážitok. 

          • Piataci „ na potulkách.“

          •        Svetový deň vody sa každoročne oslavuje 22. marca. Hlavnou úlohou tohto dňa je pripomenutie všetkým obyvateľom Zeme o veľkom význame vody pre udržanie života na našej planéte. S  piatakmi sme sa vybrali na potulky našou krásnou prírodou a prostredníctvom zážitkového učenia sme  pozorovali krásnu rieku Poprad a jej okolie. Úlohou žiakov bolo odpovedať na otázky metódou rotujúceho prehľadu nasledovne: 1. otázka - Čo je voda? 2. otázka - Prečo je voda dôležitá pre život? 3. otázka - Pre ktoré organizmy je voda životným prostredím? Uvedené nastolené problémové otázky smerovali k riadenému rozhovoru o vode ako dôležitej zložke prírody a životu vo vode z ekologického hľadiska a z hľadiska výskytu bioindikátorov, čiže organizmov, ktoré určujú čistotu vody.

            Naše kroky nás ďalej zaviedli na exkurziu do spoločnosti EKOS, kde žiaci mali možnosť reálne vidieť ako daná spoločnosť zabezpečuje komplexné služby v nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. Boli nám podané informačné aktivity zamerané na podporu a rozvoj separovaného zberu odpadov, kde spoločnosť zabezpečuje realizáciu separovaného zberu surovín z odpadov vyprodukovaných obyvateľmi a podnikateľskými subjektami. Počasie nám prialo a odniesli sme si veľa skvelých zážitkov.

          • Vesmír očami detí

          • Vyhlásenie XXXVIII. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže “VESMÍR OČAMI DETÍ” 2023.

            Aj naša základná škola sa zapojila do tejto súťaže. Súťaž môže vyhrať jednotlivec za svoju základnú školu. Do celoslovenského kola vyberie okresná porota 5 prác, ktoré sa doručia do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Víťazné práce sa budú dať pozerať aj virtuálne a to na stránke https://vod.suh.sk.

            Sme radi, že sme sa mohli zapojiť a zúčastniť sa. Zasadnutie poroty celoslovenského kola sa bude konať v prvej polovici mája 2023.