• Feuersteinova metóda učenia

          • „Nechajte ma chvíľku, ja si to premyslím...“

            Dňa 14.11.2023 sme sa v zastúpení dvoch pedagogičiek našej školy, zúčastnili na otvorenom dni Feuersteinovej metódy inštrumentálneho obohacovania (FIE) na ZŠ Ľ. Podjavorinskej na Luníku IX v Košiciach. FIE metóda je založená na rozvíjaní kognitívnych funkcií v čo možno najväčšej miere prostredníctvom inštrumentov, ktoré majú podobu pracovných listov viacerých úrovní. O pozitívach FIE sme sa mali možnosť presvedčiť na otvorených hodinách, pri rozhovoroch s pani učiteľkami, ktoré túto metódu so žiakmi využívajú a FIE inštrumenty sme si mali možnosť aj samy vyskúšať. Ako sme sa dozvedeli, touto metódou je možné cielene rozvíjať samotnú schopnosť učiť sa, ktorá je predpokladom ďalších, pre život potrebných schopností, akými sú sústredenie, práca s chybou, rešpekt, chuť učiť sa, tvorivosť, či aktívne počúvanie. Výhodou tejto metódy je, ako sme sa na vlastné oči presvedčili, že u žiakov sa systematicky rozvíja nielen slovná zásoba, ale aj formálne presnejšie vyjadrovanie. Výskumy a skúsenosti pedagógov dokazujú, že táto metóda je vhodným nástrojom najmä pre žiakov, ktorí aj napriek snahe nepodávajú v škole dostatočné výkony. Môžeme zhodnotiť, že táto skúsenosť s FIE metódou bola pre nás veľmi inšpiratívna a zaujímavá. 

            Autorky: Mgr. P. Straková, Mgr. M. Valčáková

          • Aj my radi súťažíme

          • Žiaci našej školy ZŠ Podsadek sa zapojili do 1. ročníka súťaže organizovanej mestom Stará Ľubovňa, pod názvom Súťaž v zbere šišiek a gaštanov. V okolí našej školy sú prevažne listnaté stromy, preto hľadanie šišiek bolo pre nich ešte náročnejšie, keďže museli ísť na zber hlbšie do lesa. Našich žiakov to však neodradilo a nazbierali celkom slušný počet gaštanov a šišiek. Každému zúčastnenému žiakovi bola sľúbená sladká odmena, o to väčšia motivácia to pre nich bola. Všetky nazbierané plody sme odniesli na Mestský úrad a teraz už len netrpezlivo čakáme na výsledky súťaže.

            Mgr. Monika Krajger, Mgr. Zuzana Dubjelová, Mgr. Anna Halžáková, Mgr. Lucia Zamišková

          • Stolnotenisová regionálna žiacka liga pre deti ZŠ, ŠZŠ a CVČ

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila po dvojročnej pauze do stolnotenisovej regionálnej žiackej ligy pre deti ZŠ, ŠZŠ a CVČ, ktorej organizátormi je Centrum voľného času pátra Augustína Krajčíka Podolínec v spolupráci so ŠZŠ Sv. Klementa Hofbauera v Podolínci. Liga prebiehala každý mesiac v Podolínci a zúčastnilo sa jej 5 družstiev. Na stolnotenisovú ligu sme poctivo trénovali, čo nám aj prinieslo vytúžené ohodnotenie a to tretím miestom vo veľmi silnej konkurencii žiakov. Zapojené družstvá do ligy sa každým kolom zlepšovali a bolo vidieť progres u každého jedného žiaka. Atmosféra na zápasoch bola niekedy priam dychberúca. Našu školu reprezentovali Jozef Jeleň, Róbert Dunka, Tomáš Čureja a Patrik Kakur.

            Autor: Mgr. Daniel Senko

          • Futbalová miniliga 2023 pre deti z marginalizovaných rómskych komunít

          • Žiaci našej Základnej školy Podsadek sa zapojili do futbalovej miniligy pre deti z marginalizovaných rómskych komunít. Atmosféra v lige bola skvelá a žiaci si zahrali  vyrovnané zápasy každý mesiac. Každé kolo prebiehalo v inej obci a to v Jakubanoch, Podolínci, Vyšných Ružbachoch a v zimných mesiacoch v telocvični na elokovanom pracovisku Základnej školy Podsadek. Vyvrcholenie miniligy sa uskutočnilo vo Vyšných Ružbachoch posledným kolom, kde napokon žiaci našej školy obsadili 4. miesto. Našu školu reprezentovali Jozef Jeleň, Kevin Jeleň, Patrik Bíly, Milan Dunka, Sebastián Dunka, Tomáš Koky, Nikolas Kotlár a Dávid Čureja.

            Autor: Mgr. Daniel Senko

          • Svetový deň výživy

          • V mesiaci október sme sa venovali svetovému dňu výživy (16. 10) a to rôznymi aktivitami,  aby si deti uvedomovali dôležitosť zdravej výživy pre ich zdravie a vývin, ale aj mysleli na to, že aj v dnešnej dobe existujú krajiny, ktorých obyvatelia trpia hladom. Na hodinách vytvárali z rôznych materiálov ovocie ako napríklad jablká a hrušky, viedli dialógy na danú tému a vytvorili krásny plagát, pri ktorom sa naučili, že nielen výživa (jedlo), ale aj kvalitný spánok a šport sú nevyhnutné k udržaniu svojho zdravia.

            Autor: Mgr. Daniel Senko

          • Svetové hry špeciálnych olympiád v Berlíne 2023

          • Slovenskí športovci Špeciálnych olympiád zviditeľnili Slovensko medailovými úspechmi. Slovensko môže byť hrdé na športovcov s intelektuálnym znevýhodnením. Svetové hry Špeciálnych olympiád, ktoré sa 26.6.2023 skončili v Berlíne a trvali 2 týždne, ukázali svetu, že prostredníctvom športu je cesta k inklúzii najľahšia a najkrajšia. 7 000 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením zo 187 krajín sveta súťažilo v 26 športoch. Výprava Špeciálnych olympiád Slovensko priniesla domov 11 zlatých, 15 strieborných a 13 bronzových medailí, spolu 39 medailí. Vďaka organizácii Špeciálne olympiády Slovensko nás v nemeckom Berlíne reprezentovalo 51 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením a unifikovaných partnerov v 12. športoch, celá výprava mala historicky najväčší počet členov – až 76. Vieme, že ideme dobrým smerom. V porovnaní s poslednými letnými hrami Špeciálnych olympiád bolo viac ako 80% našich reprezentantov zaradených do najvyšších výkonnostných kategórií. To znamená, že súťažili so svetovou špičkou a dokázali, že medzi túto svetovú špičku právom patria. K tomuto krásnemu úspechu dopomohla aj naša Základná škola Podsadek pretože sa jej zúčastnili naši bývalí žiaci  Rastislav Kotlár a Kristián Dunka ako hráči unifikovaného volejbalu a náš učiteľ Mgr. Daniel Senko, ktorý bol spolutrénerom daného družstva. V Berlíne sa ukázali vo výbornom svetle a dopomohli k zisku bronzových medailí.

            Autor: Mgr. Daniel Senko

          • Majstrovstvá Slovenska Špeciálnych olympiád v atletike 2023

          • 19. 09. 2023 sa tradične v Košiciach konali Majstrovstvá Slovenska Špeciálnych olympiád                     v atletike 2023. Tento rok boli tieto preteky s rekordnou účasťou. Na štart sa postavilo 115 pretekárov z celého Slovenska. Aj keď nám na pretekoch pršalo, ani jedného športovca to neodradilo od dobrej nálady a nadšenia zo športu. Pretekov sa zúčastnilo veľa reprezentantov Špeciálnych olympiád a takisto aj žiaci špeciálnych tried základnej školy Podsadek. Výsledky žiakov boli skvelé, možno aj vďaka úžasnej atmosfére, ktorá vládla na atletickom štadióne TUKE. Žiaci našej školy predviedli úžasné výkony a získali sme mnoho víťazstiev a medailí (8 zlaté, 1 strieborná a 1 bronzová) v rôznych disciplínach ako beh na 50 m, 100 m, 200 m a 400 m, skok do diaľky, vrh guľou a štafeta 4 x 100 m. Našu školu reprezentovali Patrik Bíly, Tomáš Koky, Dominik Čureja a Jozef Jeleň. Na majstrovstvá sme cestovali už 18. 09. 2023 a prespali sme na internáte Boženy Nemcovej v Košiciach. Okrem pretekov si naši žiaci mohli zmerať tlak, BMI a naučiť sa správne čistiť zuby v stánku partnera Špeciálnych olympiád VŠZP.

            Autor: Mgr. Daniel Senko

          • Účelové cvičenie

          • Žiaci druhého stupňa ZŠ Podsadek sa s teoretickou časťou účelového cvičenia oboznámili 12.09.2023 na prvých troch hodinách vyučovania. Nasledujúci deň bol venovaný praktickej časti, kde si preverili svoje vedomosti. Keďže nám prialo počasie, presunuli sme sa na naše elokované pracovisko na Levočskej ulici a tam si jednotlivé stanovištia panie učiteľky pripravili v krásne upravenom areály školy. Žiaci sa presúvali po jednotlivých stanovištiach a preverili si svoje vedomosti a praktické návyky učiva OŽZ v oblasti riešenia mimoriadnych udalostí – civilná ochrana, zdravotná príprava a pohyb a pobyt v prírode. Žiakom sa praktická časť veľmi páčila, o čom svedčia aj vysmiate tváre našich žiakov.

            Vypracovala: Ing. Tatiana Kiszelyová, Mgr. Daniel Senko

          • Jeseň v školskej záhrade

          • V mesiacoch október a november nám začala práca v areáli školy, čo je spojené s hrabaním lístia. Žiaci špeciálnych tried spolu s vyučujúcimi na elokovanom pracovisku si na hodinách PVC čistia a skrášľujú areál školy. Stromy, ktoré nám rastú na školskom dvore sa začali pripravovať na zimný spánok a nám sa postarali o prácu aj zábavu pri hrabaní lístia.

            Autor: Mgr. Oľga Boguská

          • Medzinárodný deň nevidiacich

          • Organizácie zamerané na pomoc nevidiacim a slabozrakým si v tento deň pripomínajú priekopníka systematického vzdelávania nevidiacich Valentina Haüya. Na Slovensku jeho posolstvo svojou prácou nasleduje aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

            Hovoriť o spôsobe, akým môžu vidieť ľudia so zrakovým znevýhodnením nie je jednoduché. Náročné je tiež porozumieť rôznym spôsobom komunikácie a sprevádzaniu zrakovo znevýhodnených. Preto sme radi, že sme mali možnosť v našej škole privítať vzácnu dámu – živú knihu Mgr. Evku Kaletovú, ktorá prišla o zrak už v inkubátore, takže nevidí prakticky od narodenia. Napriek zrakovému znevýhodneniu vyštudovala strednú školu v Levoči a Prešovskú univerzitu. Dnes pracuje ako masérka v nemocnici v Starej Ľubovni.

            Do nemocnice ju denne sprevádza jej vodiaci pes Nery. Labradorský retriever z účelového chovu Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy v Bratislave. Že je pes najlepším priateľom človeka, našim žiakom Nery nemusela dlho dokazovať. Jej celkom prirodzené správanie sme si vysvetlili ako schopnosť pomáhať, predvídať nebezpečné situácie a do určitej miery aj liečiť. Evka nám vysvetlila zvládanie mnohých denných činností a našim žiakom odpovedala na rôzne otázky.

            Inak vedeli ste, že vodiaceho psa nesmiete len tak hladkať, keď má postroj?

            Vtedy je totiž v práci, takže ho nevyrušujte!

            Ďakujeme, Evka a Nery. Sme radi, že sme Vás mohli spoznať!

            Žiaci ZŠ Podsadek v Starej Ľubovni

            Autor: Mgr. Terézia Balužinská, PaedDr. Jana Pierová

          • Medzinárodný deň rómskeho jazyka/ Maškarutnoďiveskero ďives la romaňa čhibake

          • Deň 5. november bol vyhlásený za Medzinárodný deň rómskeho jazyka v roku 2009 na medzinárodnej konferencii v chorvátskom Záhrebe, ktorej sa zúčastnili zástupcovia 15-tich krajín Európy. Medzinárodný deň rómskeho jazyka je pripomienkou a zároveň oslavou jazyka, ktorým sa je možné dohovoriť takmer v každej európskej krajine. Bohatosť a rôznorodosť rómskeho jazyka dokazuje množstvo dialektov, len na Slovensku Rómovia hovoria tromi hlavnými dialektmi – dialektom rumungro Rómov, dialektom olašských Rómov a maďarských Rómov a viacerými subdialektmi. Rómsky jazyk bol na Slovensku štandardizovaný v roku 2008.    V dnešný deň 7.11.2023  sme si so žiakmi špeciálnych tried spoločne pripomenuli tento  významný deň. Pre žiakov to bolo podnecujúce aj z toho dôvodu, lebo rómsky jazyk je ich materinským jazykom. Najviac žiakov asi prekvapila rómska gramatika. Žiaci sa oboznámili s titulmi rómskych kníh rómskych autorov, vypočuli si aj diela svojej učiteľky, diela ich kamarátov z ich osady, ktorí sú zároveň žiakmi aj ZUŠ. Na hodinách žiaci píšu aj v rómskom jazyku. Dokonca rómsky jazyk reprezentujú na rôznych súťažiach a vystúpeniach. Žiakov to tak nadchlo, že sa  sami pokúsili vytvoriť jednoduchú básničku v rómskom jazyku. Nakoniec sa žiaci zoznámili s knihou rómskej spisovateľky  Kvetoslavy Podhradskej , ktorá vo svojej knihe píše príbehy zo svojho detstva, kedy do svojich šiestich rokov žila tiež v osade ako väčšina našich žiakov.  Svojou húževnatosťou dosiahla to, o čom celý život snívala. Jej snom bolo písanie. Žiakom sa hodina veľmi páčila. Najviac sa im páčila hra na prekladateľa, kedy mali za úlohu preložiť rómsky text do slovenčiny. Žiakom to robilo väčšie problémy, keďže slovná zásoba v slovenskom jazyku je u našich žiakov chudobnejšia.

            Táto aktivita sa nám veľmi páčila a  budeme sa jej aj naďalej venovať.

            Autor: PaedDr. Jana Pierová

          • Burza informácií

          • Dňa 07.11.2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili na Burze informácií organizovanej ÚPSVaR v Starej Ľubovni. Burza bola zameraná na prezentáciu stredných škôl zo Starej Ľubovne a okolia. Žiaci a učitelia stredných škôl na jednotlivých stanovištiach odprezentovali záujemcom o štúdium svoju školu a pre žiakov mali pripravený zaujímavý program. V prípade odborných škôl si žiaci vyskúšali prácu s drevom a  stavebným materiálom. Oboznámili sa so systémom duálneho vzdelávania, dozvedeli sa konkrétne informácie o študijných odboroch, o ktoré majú záujem. Žiaci si tiež mali možnosť vyplniť RIASEC dotazník, prostredníctvom ktorého zistili, aký sú typ osobnosti a na aké povolanie sa najviac hodia. Veríme, že našich deviatakov táto prezentácia zaujala a uľahčí im rozhodovanie pri výbere strednej školy.

            Autor: Mgr. Petrana Straková

          • 31. 10. – SVETOVÝ DEŇ SPORENIA

          •      Pri príležitosti Svetového dňa sporenia sa na našej škole zrealizovali netradičné, interaktívne a hravé aktivity pre žiakov. Cieľom aktivity bolo nielen hovoriť o sporení, ale aj  posilňovať finančnú gramotnosť mladších a starších žiakov, osvojiť si základnú zručnosť vedieť narábať s peniazmi, rozumne hospodáriť a myslieť aj na ich odkladanie pre budúcnosť.

            Autor:  Mgr. Mária Šimová

          • Návšteva Ľubovnianskej knižnice

          • Vedeli ste, že  Ľubovnianska knižnica v sebe ukrýva až 60 000 kníh?  Žiaci špeciálnych tried I.B a II.B to už zistili tiež. 23.10.2023 sa vybrali so svojimi  triednymi učiteľkami a asistentkou na exkurziu do spomínanej knižnice. V oddelení detskej literatúry našich žiakov okrem kníh čakalo prekvapenie –  prezentácia detskej knihy Veľký výlet (Ekaterina Trukhan) formou bábkového divadielka. Mali možnosť nahliadnuť do rôznych druhov kníh, od leporela, cez rozprávky až k encyklopédiám. A nemôžeme zabudnúť na obľúbené interaktívne knihy. Dúfame, že sme v našich žiakoch prebudili driemajúcich čitateľov.

            Autor: Mgr. Denisa Makajová

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Štvrtý októbrový pondelok je už tradične vyhlásený za Medzinárodný deň školských knižníc.( 24.10.) Tento deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, k čítaniu a ku knižnici. Na našej škole máme školskú knižnicu, a preto sme sa ju zo žiakmi rozhodli navštíviť a zahrať sa na pracovníkov knihovníkov.                                                                                  Žiaci špeciálnych tried sa zúčastnili na aktivite „ Vyber a prečítaj si knihu“.  Žiaci vytvorili dva tímy „odborných pracovníkov knižnice“. Úlohou oboch tímov bolo po spoločnej dohode  vybrať si dve knihy, ktoré si  navzájom odprezentujú. Cieľom aktivity bolo vzájomne sa presvedčiť, že kniha, ktorú vybrali je tá, ktorú si určite radi prečítajú.  Žiaci mali pracovať podľa zadaných úloh. Žiakom sa aktivita a hra na pracovníkov knižnice veľmi páčila. K vypracovaniu zadania pristupovali veľmi zodpovedne a tímovo. Nakoniec okrem svojich spolužiakov žiaci presvedčili aj  pani učiteľky  o tom, že práve ich kniha je tou, ktorú si budú chcieť určite prečítať.

            Autor: PaedDr. Jana Pierová

          • Október – mesiac úcty k starším

          • Skoro každý dospelý sa rád v spomienkach vracia do svojho detstva. A skoro každému sa tieto spomienky spájajú so starými rodičmi. Veď kto by nemal rád babkine koláče a dedkove bláznivé hry či príbehy! Radi si pripomíname aj múdre rady svojich starkých, overené prežitými rokmi. Starí rodičia majú nenahraditeľné miesto v našich životoch. A práve preto im chceme vyjadriť našu úctu, obdiv, vďaku, ..... našu lásku. Žiaci špeciálnych tried vyjadrili tieto pocity vlastnoručne vyrobenými darčekmi pre svojich starých rodičov. Pod vedením učiteľov prostredníctvom prezentácií, pracovných listov či rozhovorov mali žiaci možnosť zamyslieť sa nad dôležitosťou prítomnosti dedka a babky vo svojom živote.

            Autor: Mgr. Denisa Makajová

          • Jesenné tvorenie. Či šantenie...?

          • Tohtoročná jeseň nás prekvapila nielen príjemným teplým počasím, ale aj štedrosťou svojich plodov. Naplno to využili žiaci špeciálnych tried. Popri jesenných prácach na školskom pozemku stihli nazbierať rozmanité prírodniny. A tvorenie sa mohlo začať. Žiaci so svojimi učiteľmi na hodinách pracovného vyučovania dokázali vtlačiť darom prírody nový rozmer. Pracovali s takým nasadením, že tvorenie sa zmenilo na šantenie... Gaštany, šišky, žalude, konáriky, kôry, rôznofarebné listy ... sa razom premenili na zvieratká, panáčikov, obrazy, dekorácie ... a kde nepostačovali prírodniny, nastúpili ďalšie materiály ako farebné papiere, kartóny, textílie ...veď „fantázii sa medze nekladú“.

            Autor: Mgr. Denisa Makajová

          • Prednáška o šikane

          • V rámci prevencie protidrogovej činnosti dňa 12.10.2023 a 02.11.2023 k nám zavítal na prednášku pracovník CPP v Starej Ľubovni. Žiakom 4.A a 4.B triedy porozprával čo je šikanovanie, kto je agresor, aké druhy šikany poznáme a aké tresty sú za šikanovanie.

            Autor: koordinátorka Mgr. Zuzana Dubjelová

          • Spomíname na všetky dušičky

          •  

            Žiaci prvých ročníkov si pri príležitosti jesenných cirkevných sviatkov – Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých, pripomenuli ich podstatu aj v škole. So žiakmi sme sa najprv porozprávali o tom, či si s rodinou spoločne uctievajú tieto sviatky, koho už na tomto svete nemajú a navštívili ho na cintoríne a aké zvyky sa v ich rodinách tradujú počas týchto sviatkov. Na počesť všetkých dušičiek, ktoré už nie sú s nami, sme im vytvorili papierové horiace sviečky. Žiaci najprv papieriky rozdeľovali na menšie kúsky a potom ich lepili na papier v tvare sviečky. Svoje práce potom vystavili v triede, aby sme na nikoho nikdy nezabudli. Táto aktivita sa deťom veľmi páčila a zaspomínali si tak na svoje babky a dedkov.

             

            Autor: Mgr. Anna Halžáková, Mgr. Lucia Zamišková

          • Babka a dedko

          • Naša babka a náš dedko,

            milí sú nám nadovšetko.

            Babka vždy len usmieva sa,

            s dedkom zasa dobre hrá sa.

             

                   Úcta k starším ľuďom by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života.

            Preto si v októbri aj naši prváci so svojimi učiteľkami a asistentkami vyrobili krásne darčeky pre svojich starých rodičov a potešili ich.

            Autor: Mgr. M. Krajger, Mgr. L. Zamišková