• Napíš, komu si dnes rozžiaril deň

          • ,,Sieťujeme, prepájame, rešpektujeme, ale najmä vytvárame bezpečné prostredie pre všetkých.“

            ,,Veľa sa rozprávame, a je úplne jedno v ktorej triede práve sme!“

             

            Niekedy, najlepší spôsob, ako si môžete pomôcť ostať pozitívnymi v priebehu celého dňa, je pomáhať ostatným byť tiež pozitívnymi.

            Keď sú druhí na dne, je to moment, kedy potrebujú pozitivitu čo najviac. Namiesto toho, aby ste sa vyhýbali ich negatívnej energii v strachu, že by mohla preskočiť na vás, ostaňte pozitívni a pomôžte im rozžiariť ich deň.

            Situáciu opustíte s vedomím, že ste spôsobili dominový efekt a znásobili pozitívnu energiu v prostredí a táto energia sa vám vráti desaťnásobne.

             

            https://dusevnezdravie.sk/project/koalicia-skol-za-dusevne-zdravie/

            Autor: Mgr. Terézia Balužinská, šk. špec. pedagóg

          • Prednáška - Prevencia nádorových ochorení

          • V rámci prevencie drogových závislostí sa 20.02.2024 žiačky 8. a 9. ročníka ZŠ a 22.02.2024 žiačky 7. – 9. ročníka ŠT zúčastnili prednášky spojenej s besedou na tému Prevencia nádorových ochorení – rakovina prsníka. Toto ochorenie má v poslednom období stúpajúcu tendenciu a netýka sa len strednej generácie žien, ale s prevenciou treba začať už v mladom veku. Pracovníčka z RÚVZ zo Starej Ľubovne  dievčatám vysvetlila varovné signály, ktorým by sme mali venovať pozornosť, lebo len včasné zachytenie prvopočiatkov rakoviny dáva šancu na úplné vyliečenie. S využitím modelu prsníka  pre lepšie pochopenie ochorenia vysvetlila rozdiel medzi zhubným a nezhubným nádorom čo sa týka jeho štruktúry pri nahmataní „hrčky“  v prsníku. Pozornosť sme venovali  aj dôležitosti preventívnych prehliadok a vyšetrení, ktoré sú ich súčasťou.

            Autor: Mgr. Zuzana Dubjelová, Mgr. Milota Pitoňáková                                                   

        • Zápis do 1.ročníka
          • Zápis do 1.ročníka

          • Vážení rodičia, milí budúci prváčikovia!

            Základná škola Podsadek Vás pozýva na slávnostný zápis do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025, ktorý sa uskutoční v dňoch

            3. apríla – 5 .apríla 2024 v čase od 13.00 do 17.00hod.

            v budove základnej školy.

            Všetky dôležité informácie nájdete na stránke školy  https://zspodsadek.edupage.org/

            alebo Vám budú poskytnuté osobne.

            Tešíme sa na Vás!

          • Deň sv. Valentína

          • 14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín. Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných, kedy ľudia viac premýšľajú aj nad tým, po kom v skutočnosti túžia. Predstavujú si vyvoleného, či vyvolenú svojho srdca. Aj o tejto problematike, ale aj o prevencií zneužívania a domáceho násilia sa rozprávali žiaci druhého stupňa.

            O sv. Valentínovi sa rozprávali aj žiaci na prvom stupni. Vytvorili si za pomoci svojich učiteliek krásne Valentínky.

            Autor: Mgr. Jana Repková

          • Karneval 2024

          • Dňa 09. 02. 2024 sa v našej škole konal dlhoočakávaný karneval. Žiaci 1. ročníkov sa celý týždeň veľmi tešili, kedy príde tento deň. Na hodinách výtvarnej výchovy si vopred vyrábali svoje vlastné masky. Niektorým deťom kúpili masky do školy rodičia. Deti sa na tento deň patrične vyobliekali, nasadili si masky a spoločne sa s ostatnými žiakmi zabávali na veselých karnevalových pesničkách. Okrem zábavy na deti čakalo v tento deň aj malé občerstvenie a rôzne súťaže – v tanci, v prenesení balónu bez použitia rúk a rôzne ďalšie. Všetky deti z jednotlivých tried boli ocenené diplomom za krásnu karnevalovú masku a drobnou sladkosťou. Na záver karnevalu sme sa spojili všetky triedy a urobili si veľkú diskotéku s konfetami. Všetci si tento deň veľmi užívali a tešili sa zo spoločne stráveného fašiangového sviatku.

            A nielen prváci si užili karnevalovú atmosféru. Karneval v ďalších triedach na prvom stupni sa tradične konal pred obdobím pôstu. Žiaci si pred karnevalom pripravili škrabošky, ktoré boli veľmi zaujímavé. Skvelá hudba roztancovala psíka, leva, princeznú aj vílu.  Atmosféra bola skvelá, nechýbalo ani chutné občerstvenie. Všetci sa už tešíme, že si to opäť o rok zopakujeme.

            Autor: Mgr. Monika Krajger, Mgr. Zuzana Dubjelová, Mgr. Anna Halžáková, Mgr. Lucia Zamišková,  Mgr. Mária Kičurová

          • Fašiangová diskotéka

          • V rámci spevácko- tanečného krúžku sme sa my - šiestaci spolu s našou triednou pani učiteľkou pustili do príprav fašiangovej diskotéky. Do prípravy sme sa zapojili všetci spoločne a nemohli sme sa dočkať, kedy to už príde. Dňa 07.02.2024 sme sa konečne dočkali a párty sa začala v plnom prúde. Trieda bola plná balónov. Zaspievali sme si  veselé piesne na rozprúdenie nálady. Potom bolo veselo, šantili sme a tancovali. Tance boli prestriedané súťažami, pri ktorých nechýbal smiech, zábava, tanec a dobrá nálada. Občerstviť sme sa mohli sladkým, slaným, rôznymi nápojmi a nechýbala ani pizza.

            Autor: Žiaci 6. ročníka a triedna učiteľka Mgr. Jarmila Lešková

          • Deň otvorených dverí na Spojenej škole v Starej Ľubovni

          • Aj tento rok sme sa so žiakmi 9. ročníka zúčastnili dňa otvorených dverí na Spojenej škole v Starej Ľubovni, kde sme mali možnosť navštíviť vynovené priestory SOŠ hotelových služieb a remesiel. Pre žiakov boli pripravené zaujímavé ukážky z odborov kuchár, čašník/servírka, pracovník v gastronómii, cukrár, murár a stolár. Každý z odborov má k dispozícii moderné technické vybavenie s možnosťou štúdia v duálnom vzdelávaní. Počas štúdia si žiaci majú možnosť svoje vzdelanie doplniť zaujímavými kurzmi, akými sú barmanský, someliérsky, či baristický kurz. Našich deviatakov mnohé z týchto odborov zaujali a v budúcom školskom roku plánujú byť študentmi tejto školy.

            Autor: Mgr. Petrana Straková

          • Prednáška - Konflikty

          • ,,Je nemožné žiť bez konfliktov – je rozumné naučiť sa ich zvládať“

            V rámci prevencie protidrogovej činnosti dňa 19.01.2024 k nám zavítal pracovník CPP v Starej Ľubovni. Počas zaujímavej a praktickými príkladmi pretkanej  prednášky žiakom 8. ročníka vysvetlil ako zvládať problémy a konflikty samých so sebou alebo s inými ľuďmi. Žiakov prednáška zaujala a už teraz sa tešia na ďalšiu. Ďakujeme pracovníkom Centra poradenstva a prevencie v Starej Ľubovni za efektívnu spoluprácu.

            Autor: Mgr. Zuzana Dubjelová

          • Starostlivosť o vtáčiky v zime

          • Zima je radostné obdobie pre všetky deti. Tešia sa na sneh a poriadnu sánkovačku. Lenže netreba zabúdať aj na zvieratká žijúce vo voľnej prírode. Ako každý rok, tak aj tento sme si zhotovili so žiakmi nové búdky pre vtáčiky, aby sme ich počas zimy mohli potešiť krmivom a spríjemnili im život v zimnej prírode. Búdky sme spoločne upevnili na stromy a deti mali neskutočnú radosť.

            Autor: Mgr. Kornélia Maniková

          • Povesť o Ľubovnianskom hrade

          • V mesiaci november žiaci našej školy čítali v rámci rozvíjania čitateľskej gramotnosti Povesť o Ľubovnianskom hrade. Spolu s triednymi učiteľmi pracovali s písaným textom a dotvárali svoje poznatky aj výtvarným stvárnením hradu. Keďže hrad leží v blízkosti ich domov, je dobré priblížiť im základné informácie o hrade, ktoré v nich pestujú pozitívny vzťah k blízkemu okoliu, rodnému kraju, poznávajú históriu a aj tradície a tým prispievajú k svojmu osobnostnému rastu. Žiaci prvých ročníkov, ktorí sa ešte len učia čítať, nakreslili podobu Ľubovnianskeho hradu tak, ako ho vidia z okna svojho domu. Vzniklo tak veľa krásnych kresieb nášho Ľubovnianskeho hradu. Ďakujem za spoluprácu všetkým triednym učiteľom.

            Autor: Mgr. Zuzana Komanová

          • Záložka do knihy

          •  V mesiaci september a október 2023 žiaci našej školy intenzívne pracovali na vytvorení záložiek do knihy v spolupráci s učiteľmi výtvarnej výchovy. Vytvorili veľmi pekné záložky do knihy, ktoré boli vystavené na nástenke v triede. Tieto záložky môžu byť použité v školských učebniciach, v knihách, ktoré žiaci čítajú počas hodín literatúry alebo použité ako darček pre niektorého člena rodiny. Žiaci pri vytváraní záložiek do knihy použili svoju fantáziu a mohli každú stranu záložky vyfarbiť iným motívom. Ďakujem za spoluprácu učiteľom výtvarnej výchovy.

            Autor: Mgr. Zuzana Komanová

          • Snehová vločka

          • Vidím padať prvú vločku,
            skočila mi na čiapočku.
            Druhá vločka, to som rád,
            pribudla mi na kabát.
            Tretia celá v bielom tričku,
            vletela mi na čižmičku.
            Počuj, sniežik, už to stačí!
            Už je zo mňa snehuliačik.

                    Žiaci I.A si skrášlili svoju triedu snehovými vločkami, ktoré si zhotovili trhaním papiera. Každá vločka sa usmieva a prváci jej recitovali báseň, ktorú sa naučili pri vyrábaní vločiek.

            Autor : Mgr. Monika Krajger, Terézia Pompová

          • Vianočný futbalový turnaj

          • Dňa 20. 12. 2023 sa na elokovanom pracovisku ZŠ Podsadek uskutočnil vianočný futbalový turnaj. Turnaja sa zúčastnili  tri družstvá a to ZŠ Podsadek, ZŠ Lomnička a ŠZŠ sv. Klementa Hofbauera v Podolínci. Hralo sa systémom každý s každým a chlapci predviedli svoje futbalové schopnosti. Po napínavých zápasoch sa nám podarilo  turnaj vyhrať. Na druhom mieste skončila ŠZŠ v Podolínci a na treťom skončila ZŠ Lomnička. Našu základnú školu reprezentovali Jozef Jeleň, Kevin Jeleň, Nikolas Kotlár, Dávid Čureja, Alexander Červeňák a Miroslav Dunka.

            Autor: Mgr. Daniel Senko

          • Vianočný stromček

          • Svieť nám stromček jagavý,

            už sme všetci zvedaví,

            čí je ten darček a čo je v ňom,

            cingi – lingi – cingi – lingi - bom.

             

                     Aj naši prváci sa už veľmi tešia na Vianoce, preto si v triede vyzdobili vianočný stromček, zaspievali koledy a prezradili svoje vianočné priania. 

             

            Autor : Mgr. Monika Krajger, Terézia Pompová

          • Mikulášsky stolnotenisový turnaj

          • Dňa 06. 12. 2023 sa na elokovanom pracovisku ZŠ Podsadek uskutočnil Mikulášsky stolnotenisový turnaj. Turnaja sa zúčastnilo spolu 13  žiakov, 6 žiakov zo základnej školy a 7 žiakov zo špeciálnych tried. Hralo sa množstvo vyrovnaných zápasov, kde chlapci ukázali svoje výborné stolnotenisové výkony. V polovici turnaja ich navštívil aj samotný Mikuláš, ktorý im priniesol sladkú odmenu. Turnaj sa podarilo vyhrať Jozefovi Jeleňovi, na druhom mieste skončil Patrik Bíly a tretie miesto sa ušlo Petrovi Dunkovi.

            Autor: Mgr. Daniel Senko

          • „Vianočná koleda 2023“

          •          Aj naša základná škola žije príchodom vianočných sviatkov a  pripomíname si to práve v týchto dňoch a tešíme sa všetci spolu  na niečo výnimočné, krásne, tajomné a hlavne  na to, čo sa deje práve iba v tieto sviatočné dni a nikdy inokedy v roku. My sme  si  sviatky  spríjemnili  spevom vianočných kolied v školskom kole o Najkrajšiu vianočnú koledu”. Ani jedna trieda sa nedala zahanbiť. V rámci  vianočnej súťaže sme sa podelili o to, ktorá vianočná pieseň je naša najobľúbenejšia. Súťažili väčší i menší a svojim prekrásnym spevom nám spríjemnili obdobie blížiacich sa Vianoc. Na záver sme si všetci spoločne zaspievali  „ Tichú noc“ a zaželali si príjemné prežitie vianočných sviatkov v šťastí, zdraví a spokojnosti v kruhu svojich najbližších.

            Autor : Mgr. Jarmila Lešková

          • Prednáška Bezpečný internet

          • Dnešná generácia mladých ľudí ovláda informačné technológie lepšie ako rodičia, ale mnohí mladí nemajú dostatok skúseností na to, aby rozoznali hrozby internetu a dokázali sa im vyhnúť. V rámci prevencie drogových závislostí sa dňa 20.12.2023  žiaci III.B a IV.B triedy zúčastnili prednášky Bezpečný internet. Na našu školu zavítal pracovník CPP, ktorý prezentoval žiakom ako sa nerozvážnym používaním a správaním sa na internete ľahko môžu stať obeťou podvodu, nebezpečného vyhrážania, prenasledovania, vydierania a odsúdenia okolia.

            Autor: Mgr. Zuzana Dubjelová

          • Prednáška HIV/AIDS

          • V rámci prevencie drogových závislostí sa 13.12.2023 žiaci 8.a 9. ročníka zúčastnili prednášky spojenej s besedou na tému HIV/AIDS. Veľmi zaujímavo a pútavo ju pripravila pracovníčka z RÚVZ zo Starej Ľubovne s cieľom oboznámiť žiakov ako sa vírus HIV prenáša a poškodzuje zdravie človeka. Prednáška bola pretkaná skutočnými životnými príbehmi a fotografiami obetí AIDS.

            Autor: Mgr. Zuzana Dubjelová