• Oznam o riaditeľskom voľne a vianočných prázdninách

          • Na základe usmernenia RÚVZ v Starej Ľubovni a v súlade s rozhodnutím ministra školstva č. 2020/15801:1-A1800 zo dňa 28.8.2020 a so súhlasom zriaďovateľa školy Mesta Stará Ľubovňa Vám týmto oznamujeme, že riaditeľka Základnej školy Podsadek v Starej Ľubovni naďalej prerušuje z organizačných a prevádzkových dôvodov súviviacich s prevenciou šírenia ochorenia Covid-19 vyučovací proces od 14.12.2020 do 18.12.2020.

            Zároveň Vám oznamujeme, že žiaci majú v termíne od 21.12.2020 do 08.01.2021 vianočné prázdniny.

            O nástupe žiakov do školy budeme informovať cez web stránku.

          • Oznam o riaditeľskom voľne

          • Na základe usmernenia RÚVZ v Starej Ľubovni a v súlade s rozhodnutím ministra školstva č. 2020/15801:1-A1800 zo dňa 28.8.2020 a so súhlasom zriaďovateľa školy Mesta Stará Ľubovňa Vám týmto oznamujeme, že riaditeľka Základnej školy Podsadek v Starej Ľubovni prerušuje z organizačných a prevádzkových dôvodov súviviacich s prevenciou šírenia ochorenia Covid-19 vyučovací proces od 07.12.2020 do 13.12.2020.

            Nástup žiakov do školy je 14.12.2020.

        • Storytelling
          • Storytelling

          • Do galérie Storytelling boli pridané fotografie.

            Storytelling-  Cez emócie k poznaniu 1

            Storytelling v skratke znamená rozprávanie príbehov. Existuje stovky rokov a  je to tá najprirodzenejšia  ľudská činnosť a umenie zároveň. Príbehy a rozprávania boli zdieľané v každej kultúre ako prostriedok zábavy, vzdelávania, zachovania kultúrneho dedičstva  a vštepovania  morálnych  hodnôt.                                      

            Na prvej dvojhodinovke sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka špeciálnych tried venovali téme „Šikana“. Prostredníctvom príbehu Sáry, žiaci riešili problém šikany z pohľadu cudzinky. Po tom ako sa zoznámili so Sárou, ktorá vo svojom videu vyjadrila svoje skúsenosti so šikanou na Slovensku, žiaci pracovali so svojimi emóciami a vydarením vlastných postojov k danej téme. Príbeh Sáry formou Storytellingu  sme využili aj na hodinách slovenského jazyk, matematiky, vecného učenia.                                                                   

            Cieľom využitia Storytellingu vo vyučovacom procese je naučiť  žiakov  porozumieť potrebám ľudí, ktorí sú na okraji spoločnosti, naučiť ich reflektovať na dôležité spoločenské otázky. Pretože, len ak dieťa rozumie vlastným emóciám, dokážeme pochopiť prežívanie tých druhých.

            Storytelling-  Cez emócie k poznaniu 2

            Témou druhej dvojhodinovky bola „Moja komunita.“ V úvode hodiny žiaci pracovali na aktivite „ rómska osobnosť“, kde mali žiaci prísť na to, čo ich spája s ľuďmi na fotografiách.   Problematiku vnímania „vlastnej komunity“ sme žiakom predstavili videom – výpoveďou rómskeho dievčaťa Janky žijúcej v rómskej osade v Krížovej Vsi. Po vypočutí Jankinho príbehu žiaci mali priestor na vyjadrenie, či sa jej problémy stotožňujú s problémami ich komunity. Žiaci pracovali v skupinách. Úlohou žiakov bolo skúsiť sa  vcítiť  do roly starostov, riaditeľov škôl a vedúcich komunitných centier v ich osade a vytvoriť plán rozvoja – zmeny vlastnej komunity. Žiakom sa táto forma vyučovania veľmi páčila.            

             

             

        • Čaj je obľúbený nápoj
          • Čaj je obľúbený nápoj

          • Do galérie Čaj je obľúbený nápoj boli pridané fotografie.

            Čaj patrí k obľúbeným nápojom a v niektorých krajín ako v Číne, v Rusku, v Anglicku či v Japonsku je pitie tohto nápoja spojené s kultúrou špecifických čajových rituálov. Niečo asi na tomto nápoji bude. Inak by sme si ho tak často a ochotne nedopriali, či už pri posedení so spolužiakmi alebo ako večernú šálku bylinkového odvaru pri televízore.

        • Svetový deň umývania rúk
          • Svetový deň umývania rúk

          • Do galérie Svetový deň umývania rúk boli pridané fotografie.

                 Aj taký jednoduchý úkon, akým je umývanie rúk, môže zachrániť životy. V čase pandémie  koronovírusu si možno viac ako inokedy uvedomujeme, aké dôležité je udržiavať si ruky čisté. Súčasná pandémia COVID-19 poukázala na rozhodujúcu úlohu hygieny rúk pri prenose chorôb. A preto sme si aj my žiaci špeciálnych tried  V.B a IV. A pripomenuli  tento  ,,SVETOVÝ  DEŇ  UMÝVANIA RÚK“.

        • Október - mesiac úcty k starším
          • Október - mesiac úcty k starším

          • Do galérie Október - mesiac úcty k starším boli pridané fotografie.

            Tak ako končí leto a začína jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť. Staroba je výzva a neznamená koniec životnej aktivity. Naši malí prváci si pripravili pekné kvetinky pre svojích starých rodičov, ktorými ich obdarovali a tak im povedali, že ich majú radi a že sú pre nich stále mladí. V špeciálnych triedach si triedne pani učiteľky formou besedy porozprávali, ako si uctievame starkých. Na výtvarnej výchove si urobili výtvarné práce a urobili si výstavku.

        • Náš priateľ strom
          • Náš priateľ strom

          • Do galérie Náš priateľ strom boli pridané fotografie.

            V rámci  projektu Zelenej školy žiaci špeciálnych tried IV.B  a VI.B vytvorili pri výbere spoločného priateľa - „stromu“ - spoločné partnerstvo.  Z pomedzi krásnych stromov v školskej záhrade si žiaci vybrali košatý gaštan. Spoločne s p. učiteľkami žiaci pozorovali hlavné znaky stromu. Starší žiaci krajčírskym metrom odmerali obvod kmeňa,  spoločne odhadli výšku stromu a v neposlednom rade pomenovali plody stromu. Následne si v triedach vyplnili pozorovacie hárky. Učiteľka vybrala jedného žiaka, ktorý s pomocou encyklopédie alebo internetu zapísal do pozorovacieho hárka to,  čo sa o gaštane spoločne dozvedeli.   Nakoniec p. učiteľky krásne fotografie s našim „priateľom Gaštanom“ vytlačili a spoločne si ich nalepili do pozorovacieho hárka. Prvé sledovanie zmeny stromu v jesennom období sa uskutočnilo v septembri. Takto budú žiaci spoločne sledovať premeny svojho stromu  celý školský rok.

        • Adoptuj si svoj kvet
          • Adoptuj si svoj kvet

          • Do galérie Adoptuj si svoj kvet boli pridané fotografie.

            Žiaci VI.B špeciálnej triedy sa dňa 21.09.2020 zapojili do aktivity „Adoptuj si svoj kvet“. Aktivita sa žiakom veľmi zapáčila. Každý žiak si svoj kvietok zasadil sám. Dátum zasadenia kvietku žiaci napísali na črepník. Žiaci tým chceli „symbolicky“ poukázať na to, že deň 21.09.2020 bude dátumom „adopcie“ ich kvietku. Ako symbol adopcie, dal každý žiak meno svojmu kvietku, tak ako rodič svojmu dieťaťu.                                                              

            Každý žiak sa stará o svoj kvietok  sám. Sám si ho zalieva, počas hodín si ho občas položí na lavicu. Dokonca sa k nemu aj prihovára. Veríme, že sa bude naším “ adoptovaným“  kvetom v našej triede dariť.

        • Moderný vianočný stromček
          • Moderný vianočný stromček

          • Do galérie Vianočný stromček boli pridané fotografie.

            Prírode vieme pomôcť aj tak, že z odpadového materiálu si vieme vyrobiť moderný vianočný stromček a ozdobiť ho prírodninami. Tak zachránime v lese aspoň jeden strom a nemusíme minúť peniaze na umelú vianočnú výzdobu, ktorá ako odpad zaťaží životné prostredie.  A naši žiaci to už vedia.

        • Európsky futbalový týždeň
          • Európsky futbalový týždeň

          • Do galérie Európsky futbalový týždeň boli pridané fotografie.

                 Od 23. do 30. septembra sa vo viac ako štyridsiatich európskych krajinách uskutočnil Európsky futbalový týždeň. Počas tohto týždňa sa do rôznych podujatí zapojilo približne      10 000 hráčov s mentálnym postihnutím. Európsky futbalový týždeň je jednou z najdôležitejších častí projektu rozvoja futbalu hnutia Špeciálnych olympiád. "Európsky futbalový týždeň poskytuje možnosť pre všetkých milovníkov futbalu a pre ľudí s mentálnym postihnutím prejaviť svoju vášeň a lásku k futbalu a rozdeliť sa o pocit radosti z hry s miliónmi ľudí.

            Preto sa aj naša škola zúčastnila tohto projektu a 23. septembra sa na našom školskom dvore na elokovanom pracovisku ZŠ Podsadek uskutočnil futbalový turnaj. Zúčastnila sa ho celá škola. Žiaci si tento deň mimoriadne užili, a hlavne si medzi sebou zmerali svoje sily a otestovali svoje futbalové schopnosti. Víťazi získali tričká s logom Špeciálnych olympiád. Najdôležitejšie na tom všetkom nebolo zvíťaziť, ale hlavne sa zapojiť a zahrať si futbal.

        • Práca s prírodným materiálom
          • Práca s prírodným materiálom

          • Do galérie Práca s prírodným materiálom boli pridané fotografie.

            Aj túto jeseň naši žiaci vytvárali rôzne obrazy z prírodného materiálu ako sú gaštany, šípky, obilie, fazuľa, zemiaky, ovocie, orechy, šišky a iné. Okrem vytvorenia obrázkov sa aj oboznámili s jednotlivými prirodnými materiálmi, ich vlastnosťami a použitím.

        • Atletické preteky špeciálnych olympiád v Košiciach
          • Atletické preteky špeciálnych olympiád v Košiciach

          • Do galérie Atletické preteky špeciálnych olympiád v Košiciach boli pridané fotografie.

                 Deň 17.9. 2020 si športovci s intelektuálnym znevýhodnením a teda aj žiaci našej základnej školy zo špeciálnych tried Kristián Dunka, Kristián Čureja, Maroš Čonka a Kristián Dunka užili na 100%. Napriek pandemickej situácii sme sa zúčastnili akcie „Atletické preteky špeciálnych olympiád“ v Košiciach, kde súťažilo spolu 66 športovcov v 14-tich disciplínach: 25 m beh, 50 m beh, 100 m beh, 200 m beh, 400 m beh, 800 m beh, 1 500 m beh, 400 m a 800 m chôdza, skok do diaľky z miesta, skok do diaľky, vrch guľou, hod kriketovou loptičkou. Štafetové behy 4 x 100 m prekonali rekord v účasti.

                 Na Atletickom štadióne Technickej Univerzity Košice (TUKE) rozhodovali a na pravidlá dohliadali rozhodcovia z Východoslovenského atletického zväzu.

                 Naši žiaci reprezentovali našu školu vynikajúco a priniesli si dohromady 10 medailí - 6 zlatých, 3 strieborné a 1 bronzovú a spravili si pekné meno.

                Odmenou za úspechy športovcov bola medailová ceremónia, na ktorej medaile súťažiacim odovzdávali zamestnankyne Špeciálnych olympiád a veľmi úspešné bývalé športovkyne Dominika Nestarcová a Martina Kohlová – Gogoľová, ktorá je od 1.9. 2020 novou športovou riaditeľkou Špeciálnych olympiád Slovensko.

                 Atmosféru úspechov dotvárali a pomocnú ruku pri organizácii podali študenti Súkromného gymnázia FUTURUM.

        • Vtáčia búdka
          • Vtáčia búdka

          • Do galérie Vtáčia búdka boli pridané fotografie.

            My, čo máme skúsenosti s operencami v búdkach za našimi domami, môžeme s istotou povedať, že v nich vídame sýkorky, brhlíky, žltochvosty, škorce, mucháre aj vrabce. Čím menej príležitostí je v okolí, tým väčšia šanca, že búdka nájde využitie. Hoci sa vtáčatá riadia pudmi, predsa len majú svoj vkus. Nezaujíma ich však to, či je búdka pekne vymaľovaná alebo či má plechovú striešku proti zatekaniu. Miesto, ktoré poskytuje útočisko na hniezdenie, musí byť praktické a bezpečné. A takéto miesto pre vtáčiky vytvorili aj naši žiaci.

        • Deň jabĺk
          • Deň jabĺk

          • Do galérie Deň jabĺk boli pridané fotografie.

            Jeho hlavným obsahom má byť oslava aj zdôrazňovanie bohatstva odrôd tohto ovocia. Podstatná myšlienka tohto dňa spočíva v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.

            Kto by nepoznal niektorý z druhov jablčníka, jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú štrúdľu, či jablkové pyré, jablkový kompót, jablkovú šťavu?

            Lekári  i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú - jablko prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus, môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Odborníci dodávajú, že jablko má protizápalové, mikrobiologické a krvotvorné účinky. Nepochybne aj preto sa slovo jablko dostalo do ustálených spojení, napríklad: "Denne jedno jablko pre zdravie."  Žiaci ZŠ oslávili tento deň rôznymi aktivitami.

          • Ukončenie riaditeľského voľna a nástup žiakov do školy

          • Po ukončení riaditeľského voľna žiaci ZŠ Podsadek začínajú vyučovanie dňa 27.10.2020 (utorok) s príchodom do školy ráno o 7.45 hod. Nástup sa týka žiakov 0. - 4. ročníka ZŠ a špeciálnych tried. Ráno je potrebné, aby žiaci priniesli so sebou do školy vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Žiaci 5.-9. ročníka ZŠ a žiaci 5.-10. ročníka špeciálnych tried ostávajú doma na dištančnom vzdelávaní.

                                                                                                                            Mgr. Slavomíra Gribová

                                                                                                                                    riaditeľka ZŠ

             

          • Oznam o riaditeľskom voľne 26.10.2020

          • Na základe usmernenia RÚVZ v Starej Ľubovni a v súlade s rozhodnutím ministra školstva č. 2020/15801:1-A1800 zo dňa 28.8.2020 a so súhlasom zriaďovateľa školy Mesta Stará Ľubovňa Vám týmto oznamujeme, že riaditeľka Základnej školy Podsadek v Starej Ľubovni udeľuje žiakom ročníkov 0. - 9. a žiakom špeciálnych tried riaditeľské voľno aj dňa 26.10.2020 (pondelok) z organizačných dôvodov súvisiacich s prevenciou šírenia ochorenia covid-19. O nástupe do školy Vás budeme informovať.

          • OZNAM O RIADITEĽSKOM VOĽNE

          • Na základe usmernenia RÚVZ v Starej Ľubovni a v súlade s rozhodnutím ministra školstva č. 2020/15801:1-A1800 zo dňa 28.8.2020 a so súhlasom zriaďovateľa školy Mesta Stará Ľubovňa Vám týmto oznamujeme, že riaditeľka Základnej školy Podsadek v Starej Ľubovni udeľuje žiakom ročníkov 0. - 9.  a  žiakom špeciálnych tried riaditeľské voľno v  dňoch od 20.10.2020 (utorok) do 23.10. 2020 (piatok) z organizačných dôvodov súvisiacich s prevenciou šírenia ochorenia covid-19.

            Nástup do školy je 26.10.2020 (pondelok)